What is Pippali?
Pippali is an important herb that holds a special place in Ayurveda. Ayurveda describes four species of Pippali, but generally in practice only two types of Pippali are seen, small and big. Pippali creeper spreads on the ground and it is an aromatic plant. Pippali root is woody, hard, heavy and dark in color. When you break it, it is white from inside. It has a pungent taste, which makes it ideal for various medicinal uses. Due to these unique properties of Pippali, it is used in various types of medical procedures.
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Benefits of Pippali
1. Benefits of Pippali in dental disease
Due to these medicinal properties of Pippali, it is extremely effective in treating various dental diseases. Its natural elements not only reduce pain and swelling but also strengthen teeth and gums. Therefore, including Pippali in dental care is beneficial for health.
2. Benefits of Pippali in Respiratory Diseases
The medicinal properties of Pippali are extremely effective in cough and respiratory diseases. Its natural elements cleanse the respiratory tract, reduce inflammation, and provide relief from infection. Regular intake of Pippali powder and its other medicinal mixtures helps in relieving problems like cough, hiccups, sore throat, and sinus, thereby keeping the respiratory system healthy.
3. Benefits of Pippali in Cough and Respiratory Diseases
The medicinal properties of Pippali are extremely effective in cough and respiratory diseases. Its natural elements cleanse the respiratory tract, reduce inflammation, and provide relief from infection. Regular intake of Pippali powder and its other medicinal mixtures helps in relieving problems like cough, hiccups, sore throat, and sinus, thereby keeping the respiratory system healthy.
4. Benefits of Pippali to reduce obesity (weight loss)
Consumption of Pippali proves to be helpful in reducing obesity. Mix 2 grams of Pippali powder with honey and consume it 3 times a day regularly for a few weeks. This reduces your weight. Note that while consuming Pippali powder, do not consume water for an hour. If you feel very thirsty, then drink water only after that. Consuming Pippali in this way definitely reduces obesity.
5. Benefits of Pippali to reduce cholesterol
Pippali can be an effective remedy to reduce cholesterol. Taking Pippali powder mixed with honey early in the morning can improve cholesterol levels. Pippali contains naturally occurring elements that can balance various processes in the body, which also benefits heart health. Due to the alkaloids, flavonoids and other special elements present in Pippali, it can help control cholesterol levels in the blood. Additionally, Pippali is especially famous for its digestive power, which also helps in solving digestive problems.
6. Benefits of consuming Pippali in stomach pain
For stomach pain, mix Pippali and Chhoti Harar in equal amounts and grind them. Consuming one teaspoon of it with lukewarm water in the morning and evening cures stomach pain, stomach cramps and smelly diarrhea. This remedy proves beneficial in various stomach diseases.
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पिप्पली क्या है?
पिप्पली एक महत्वपूर्ण जड़ी-बूटी है जो आयुर्वेद में विशेष स्थान रखती है। आयुर्वेद में पिप्पली की चार प्रजातियों के बारे में बताया गया है, लेकिन सामान्यतः व्यवहार में छोटी और बड़ी, इन दो प्रकार की पिप्पली ही देखने को मिलती हैं। पिप्पली की लता भूमि पर फैलती है और यह एक सुगन्धित पौधा होता है। पिप्पली की जड़ लकड़ी जैसी, कड़ी, भारी और श्यामल रंग की होती है। जब आप इसे तोड़ते हैं, तो यह अंदर से सफेद रंग की होती है। इसका स्वाद तीखा होता है, जो इसे विभिन्न औषधीय उपयोगों के लिए आदर्श बनाता है। पिप्पली के इन विशिष्ट गुणों के कारण इसे विभिन्न प्रकार की चिकित्सा प्रक्रियाओं में उपयोग किया जाता है।
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पिप्पली के फायदे
1. दांतों के रोग में पीपली के फायदे
पिप्पली के इन औषधीय गुणों के कारण यह दांतों के विभिन्न रोगों के इलाज में अत्यंत प्रभावी है। इसके प्राकृतिक तत्व न केवल दर्द और सूजन को कम करते हैं बल्कि दांतों और मसूढ़ों को भी मजबूत बनाते हैं। इसलिए, पिप्पली को दांतों की देखभाल में शामिल करना स्वास्थ्य के लिए लाभकारी होता है।
2. सांसों के रोग में पिप्पली के फायदे
पिप्पली के औषधीय गुण खांसी और सांसों से संबंधित बीमारियों में अत्यंत प्रभावी होते हैं। इसके प्राकृतिक तत्व श्वसन तंत्र को साफ करते हैं, सूजन को कम करते हैं, और संक्रमण से राहत दिलाते हैं। पिप्पली के चूर्ण और इसके अन्य औषधीय मिश्रणों का नियमित सेवन खांसी, हिचकी, गले की खराश, और साइनस जैसी समस्याओं को दूर करने में मदद करता है, जिससे श्वसन तंत्र स्वस्थ रहता है।
3. खांसी और सांसों से संबंधित बीमारियों में पिप्पली के लाभ
पिप्पली के औषधीय गुण खांसी और सांसों से संबंधित बीमारियों में अत्यंत प्रभावी होते हैं। इसके प्राकृतिक तत्व श्वसन तंत्र को साफ करते हैं, सूजन को कम करते हैं, और संक्रमण से राहत दिलाते हैं। पिप्पली के चूर्ण और इसके अन्य औषधीय मिश्रणों का नियमित सेवन खांसी, हिचकी, गले की खराश, और साइनस जैसी समस्याओं को दूर करने में मदद करता है, जिससे श्वसन तंत्र स्वस्थ रहता है।
4 . मोटापा (वजन घटाने) कम करने के लिए पीप्पली के फायदे
पिप्पली का सेवन मोटापा कम करने में मददगार साबित होता है। आप 2 ग्राम पिप्पली चूर्ण में मधु मिलाकर दिन में 3 बार कुछ हफ्ते तक नियमित रूप से सेवन करें। इससे आपका वजन कम होता है। ध्यान दें कि पिप्पली चूर्ण का सेवन करते समय एक घंटे तक जल का सेवन नहीं करें। यदि बहुत ज्यादा प्यास लगे तो उसके बाद ही जल का सेवन करें। इस तरह से पिप्पली का सेवन करने से निश्चित रूप से मोटापा कम होता है
5 . कोलेस्ट्राल को कम करने के लिए पिप्पली के फायदे
कोलेस्ट्राल को कम करने के लिए पिप्पली एक प्रभावशाली उपाय हो सकता है। पिप्पली चूर्ण में मधु मिलाकर सुबह-सुबह लेने से कोलेस्ट्रॉल की स्तर में सुधार हो सकता है। पिप्पली में प्राकृतिक तरीके से प्रगट होने वाले तत्व होते हैं जो शरीर के विभिन्न प्रक्रियाओं को संतुलित कर सकते हैं, जिससे हृदय स्वास्थ्य में भी लाभ होता है।पिप्पली में मौजूद अल्कलॉयड्स, फ्लावोनॉयड्स और अन्य विशेष तत्वों के कारण यह रक्त में चोलेस्ट्रॉल के स्तर को नियंत्रित करने में मदद कर सकती है। इसके अतिरिक्त, पिप्पली विशेष रूप से अपने पाचन शक्ति के लिए प्रसिद्ध है, जो भी पाचन संबंधी समस्याओं का समाधान करने में मदद करता है।
6 . पिप्पली के सेवन से पेट के दर्द में लाभ
पेट दर्द के लिए पीपली और छोटी हरड़ को बराबर-बराबर मिलाकर पीस लें। एक चम्मच की मात्रा में सुबह-शाम गुनगुने पानी के साथ सेवन करने पर पेट दर्द, पेट के मरोड़े व बदबूदार दस्त की परेशानी ठीक होती है। यह उपाय पेट के विभिन्न रोगों में लाभकारी साबित होता है।
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BrijBooti Pipal Badi – Long Pepper- Pippali – Pipali – Peepali – Piper Longum
Pippali is an essential ingredient in a variety of Ayurvedic medicines. Pippali’s roots and fruits are used for medicinal purposes. This plant produces yellow to orange fruits with a pungent taste.
Pippali is an effective home remedy for coughs and colds. Due to its expectorant property, Pippali powder taken with honey after lunch and dinner helps the patient breathe easily by releasing mucus from the air passages. As a result of improving the metabolism of the body, it might also promote weight loss. It might be possible to manage constipation by consuming Pippali powder due to its laxative properties.
The use of pippali may also be beneficial for treating toothaches. Due to Pippali’s Kapha-balancing properties, it relieves gum and teeth pain by rubbing a paste of it along with honey.
Due to its hot potency, Pippali consumption can sometimes cause heartburn and acidity. Pippali should be taken with caution if you have stomach ulcers.
What are some synonyms for Pippali?
Piper longum, Long Pepper, Pipal, Pipli, Lendi Peepar, Dantakapha, Gonamika, Granthika, Granthikam, Kagophale, Kanamula, Pipoli, Pimpli, Piplee, Videhee, Modi, Argadi
Benefits Of Pippali ( Pipal Badi )
- Managing Diabetes
- Shields Against Infections
- Aids in Weight Loss
- Relieves menstrual problems
- Treating toothaches
- Coughs and colds
- Remedies for respiratory disorders
- Promotes Digestion
- Remedies for Diarrhea
How to Use Pippali
Mix 1 tsp of pippali powder, turmeric powder, dried ginger powder and 1 tsp of honey into a cup of lukewarm water. Take this herbal kadha.
How it affects the doshas
Pippali presents Katu (pungent) Rasa. A Laghu guna (light) and Tikshna guna (piercing) are associated with it. Ushna Virya (hot potency) and Madhura Vipaka (sweet metabolic property) are its properties. Pitta (fire and air) doshas are aggravated by the bioactive ingredients in this aromatic herb. Vata (air) doshas are balanced by the bioactive ingredients in this herbal extract.
Names in Different languages
Botanical |
Piper longum |
Hindi |
|
English |
Long pepper |
Sanskrit |
|
Bengali |
Piplamor, Pipal |
Gujarati |
Pipli |
Kannada |
Hippali |
Malayalam |
Thippali |
Telugu |
peppelu |
Marathi |
Pimpli |
Oriya |
Videhee |
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